Filosofin bakom våra smaker
Ända från början har vår filosofi runt smaksättningarna kretsat kring råvaror hämtade i vårt närområde. Bergslagens skogar bjuder på många bär – lingon, blåbär och hallon är bara några. I trädgårdarna hittar vi jordgubbar, svart vinbär, äpple och annat gott. Mer oväntade smaksättare finns också i överflöd runt knuten, t ex granbarr!
Samtidigt som all denna inspiration finns, kom tidigt en insikt om vikten av att låta allt ta sin tid för att bli bra. Vårt primära fokus när vi körde igång 2018 var att göra en stabil och framförallt mycket god glass, gång efter gång. Som alltid i en uppstartsprocess finns precis hur mycket som helst att göra, och vi var noviser på allt. |
Att producera fårmjölk är en hel vetenskap i sig, och att vara den första i Sverige att ge sig på att tillverka glass av en för glassmakare okänd råvara, kräver sitt. Så vi började vår bana med hjälp av högkvalitativa smaksättningssylter från Italien, för oss en garanti för stabilitet och en god hjälp för att lära oss grunderna i glasshantverket.
Steg för steg har vi sedan utvecklat sortimentet och lägger kontinuerligt till smaker som vi gör helt från grunden. Vi jobbar dels med de lokala råvarorna som lingon från skogen alldeles invid gården, men har även vidgat tänket och plockar in choklad, kaffe och andra mer exotiska smaker sett från ett Bergslagsperspektiv. Det viktigaste är ju att det smakar gott! Och gör gott. Läs mer om hälsofördelarna med fårmjölk. |
Den mest särpräglade (som faktiskt varit med sedan start!) är vår naturella Original. Redan under vårt första produktionsår 2018, fick Original bli vårt bidrag till Mathantverks-SM – och knep bronsmedaljen! Precis som det låter är den helt utan annan smaksättning än fårmjölkens egna toner av vanilj och lätt sötma, som ett fräscht glas kall mjölk en het sommardag. Den är perfekt att njuta som den är eller i kombination med bär eller kryddor. En personlig favorit är Original strösslad med rosépeppar och ömt omfamnad av en varm rabarberkompott.
|
Förutom den naturella Original, har vi utvecklat en chokladglass där vi först tillverkar en chokladkräm av fårmjölk, 70-procentig mörk choklad och noga avvägd mängd utvald kakao för den intensiva chokladsmaken. Chokladkrämen blandas sedan med grundglassmeten och kan efter frysningen närmast beskrivas som en chokladpudding i glassform. Eller som juryn i Mathantverks-SM 2019 beskrev den när de belönade även den med en bronsmedalj: ”En vuxen dessertglass med kraftig och lång smak av kakao. Perfekt till kaffet!”
|